RSS Flöde

Ö till Ö 2015: Resume

Hej Bloggen.

Så var årets prio A-lopp över för detta år. Har skrivit en racerapport till Mörtö på funbeat & jogg nedan. Nu är det dags att avsluta detta. Hela racerapporten följer nedan. Kommer följa upp med en analys, inför nästa säsong, plus och minusfrån årets insats. Men även en resume av säsongen i stort med Utö, Sthlm, Amfibemannen och Öloppet inräknat.

693Q: Ö till Ö 2015:

IMG_1568
Långt race kräver lång rapport. Kommer blogga om loppet så detta får blir en mera fokuserad resume. Formen kändes god veckorna innan loppet, dagen innan fick jag ryggont och värk. Laddningen har varit enorm som alltid inför VM. Fick kanonbra stöd av min lagkamrat och la på massa olika linement och värktabletter, nåväl vaknade 0415 och det kändes klart bättre i ryggen. Gött, det var nog massa faktorer som spelade in. Jag och Philip har tränat fler talet gånger under sommaren så det allt kändes pepp inför loppet. Nåväl start gick planenligt kl 06. Vi tog oss fram i mitten av fältet det var planen, gick om några lag vid kyrkogården. Hade snackat igenom strategin inför alla simningar att hålla höjd då vinden var kraftig hela dagen. Runt 9-15 sek/NV.

Vi höll höger ner till första sim in med linan, philip som har fin simform skulle under dagen få ta ett större ansvar på simdelarna men även jag som skulle växledra och ta vissa simningar. Planen var att jag höll i taktiken och skulle hålla koll på energiintaget. Vi mosade på och gick upp på Vindalsö efter 40 min. Kanon tänkte jag det var en kanon bra start i min värld, vi tog det soft på i terrängen, hala klippor och så tidigt är det klokt att inte chansa. Ner till nästa sim och vips i. Jag drar och vi sluggar på i vågorna. Havet och vinden och sjön skulle verkligen få oss att få plocka ut mkt kraft, teknik och smarthet som tävlande denna måndag. Vi kliver upp på Skarpö-Runmarö lite stela men glad över den kvicka starten i våran värld. Jag ber Philip att dra på löpet då jag är lite starkare i terrängen. Det blir kortvarigt då philip vill växla plats. Han håller dock bra tempo i skogen och vi knixar oss fram. Planen var att hålla ca 65 % av max till #längtartillornö.

Att ha superkoll på puls och energiintag. Att kliva på men ändå inte få borgskalan över 12-13 innan Kymmendö i alla fall. Jag hade en grovskiss vilka klocktider som vi skulle behöva hålla för att nå vårt/mitt drömmål. Insåg redan på första sprintpriset vid Styrsvik/Runmarö att vi låg lite bakom, men målet var högt uppsatt och vinden denna måndag gjorde att jag reviderade planen och gick ner mot plan B och C. Men medvinden var oberäklig och kanske skulle det bli surf på ”Grissimningen” och det skulle ju kunna gynna oss. Vi hade innan loppet fokuserat mkt på simningen och min förbättringar är jag glad över. Att nöta in paddlar dessutom tar tid.

IMG_1569
Vid Styrsvik och första sprintpriset hade vi gått igenom planen att plocka energi snabbt. Jag svisvhar igenom kontrollen och får en kram av Dennis, drar iväg men var är P. Jo, han står och dricker och segar i min värld, så jag peppar honom att öka. Vi kommer iväg och tuffar på ner mot storön. Tempot verkar variera mellan våra klockor och jag njuter av runmarö och solen som nu visar sig. Jag mår kalas och Philip verkar oxå gilla läget. Vi tar oss ner till kloaksimmet vid risselö och philip får börja dra. Jag tar över efter ca halva. Gäller att gå på men inte för hårt. Mitt mantra är att hålla ihop och inte kliva på för hårt här. Ta det lite extra smart i den toktekniska terrängen, det finns chans att bli trött senare.

Vi trixar oss ner mot munkö och jag börjar dra på simingen, jag vevar på i vågorna och får verkligen vara smart och kolla riktningen ofta. Philip tar över efter ca 200 m, vi vrålar var skall vi. Sikta på klippa och lobba in gapar jag. Att lobba in på simningarna blir årets och dagens ledord. Då vinden, strömmarna och vågorna, äntligen ville visa sig efter två lugna år på denna tävling.

Vi hade planen att hålla upp mot vinden vid varje nedstigning gärna en bit upp i vinden för att sedan falla ner. Det funkar för det mesta bra. Däremot så börjar Philips brillor att imma igen nu, rätt ofta. Jag håller mig lugn och hetsar inte. Finns chans att hetsa senare tänker jag. Nåväl vi kravlar oss upp vid bryggan på norra nämndö efter att ha avverkat både käckskär och munkö i ett kontrollerat tempo. Min praktvurpa förra året på Munkö har satt lite spår, men jag älskar den ön ändå. Den är galet vacker och utmanande. Det är ju en av höjdpunkterna på Ö till Ö. Vi har dessutom avverkar en 1000 m simning från Munkö till Käckskär. Inser nu att detta inte blir en kort resume utan en klart längre.

17702490223_6a02655002_b
Nu ser vi lite andra lag igen efter att varit själv ett bra tag. Jag är inne i vår värld och tänker inte mkt på den andra lagen, men har insikt vilka vi bör ha framför och bakom oss. Precis innan solvik som jag kalla lunchstoppet, går banan fram och tillbaka så man möter andra som varit nere och vänt vid butiken/vätskan Add Nature Sprint Prize Solvik. Vi möter damlaget Poolkampen med Charlotte och Karin de ser ut att ha tuggat på bra, men ser inte karin lite trött ut…

Nåväl fokusera på sim egen situation är alltid bäst, vi är nu rätt snabba i kontrollen och joggar lätt upp och förbi den fina träkyrkan som jag besökte vid midsommar. Lätt att missa allt runt omkring när man väl tävlar därav en stor och mäktig känsla att kunna veta vad som finns när man besöker banan utom tävlan. Vi rullar på klockorna visar fortfarande olika men vi siktar i mitten i runt 5:40 tempo. Trycker i lite extra energi innan sim över till mörtö. På vägen ditt springer vi lite tillsammans med Eva Fridman och Pontus i mixedlag Laura och Oscar. Dessa två kommer vi tampas med under många timmar framöver, kommer det visa sig.

IMG_1592

Jag planerar att skippa linan vid denna lätta 200 m simning över till Mörtö. Vi slänger oss i direkt och simmar på. Philip drar iväg ocjh jag är lite kraftlös det är ju buffligt här med. Nåväl upp på Mörtö och trumma på, upp till damen med orkestern….

Vi tar inte i så det förslår på mörtö men tömmer en clifbar bloksförpackning till bara för att ladda lite extra inför grisimningen. Påminner Philip att inte cabba ner för mkt då vi skall vara riktigt heta på Mörtöklob. Solen sticker igenom molnen, det är vackert på Mörtö, fin kuperad terränglöpning. Jag ger Philip en salttablett igen för att skölja ner innan kontrollen. Jag möts av musik igen och den legendariska damen på ön, har samlat en orkester denna dag och hon gapa ut. HEJA DANIEL OCH PHILIP KOMMMM IGEN!!!!!

Vi ökar tempot över ängen och sträcker på oss. Märker att vi har lag hak i häl så som Team laura och oscar, bra där då taggar vi till igen. Jag bölar ut att jag vill buljong, varje år är det en höjdpunkt på denna kontroll. varmdryck. Vi har kallt vatten och sportdryck! VA!! Kallt vatten vad fan skall jag med det till. Har ju druckit typ 4 liter havsvatten hittills vilket funkar fin fint, men va fan är buljongen. Ursäkta språket! Nu men blir för en micro sekund sjukt besviken. Sliter ut några vidriga gels jag tagit med mig tidigare på nämndö och dumpar dem i soporna. Vi sveper lite sportdryck och vinglar vidare.

18321029801_82cbfca3b2_b

Nu fokus mot grisimningen. Vi flyter på och jag trycker i lite extra bloks, funkar så bra denna dag. Känner mig i slag trots lite seg på senaste simmet. Kikar på klocka och inser att vi är en bra bit bakom schemat för plan A. Inser att det är ingen ide att jaga på för hårt. Känslan och stämningen är viktigare nu i vinden. Känner på mig att vi kommer få kriga på nästa långsim som strax väntar. Vi är upphunna igen av mixedlag Laura och Oscar. Då hoppar i till höger om oss, märkligt tänker jag konstig riktning. Jag gapar lite på Philip nu kör vi, vart skall vi undrar Philip. Rakt på bara snubblar jag ut. Jag ser ingen markering men vet av tre tidigare starter att denna lilla ö skall bara forceras innan Mörtöklobb. Nu vet jag att tävlingen kommer avgöras på denna sträcka mer eller mindre, för vägen ner till Kymmendö är häftig, mäktig och utmanande i denna styva kuling runt 11-15 NV/sek. Jag bävar lite inför simningen 970 m Kymendö-bunsö till Getskär redan. Men är hungrig att höja tempot men vi flyter på. Team Laura & Oscar simmar in frammför oss och snedar över vår kurs. Jag bara undrar va fan händer. Inte människa för utom oss fyra i detta sund och de skall in och kela med oss. Va fan! Irriterande. Nåväl vi kravlar upp på den stenbeklädda ön och strutar över rätt snitsigt inte fartfyllt men väl kontrollerat.

Vi samsas över ön, ingen ide att börja tjäbbla, vi är ju medtävlare inte konkurrenter det är alltid min ingång under detta lopp. Men när man blir överkörd/kunffad på en simning blir jag inte direkt glad men gillar alltid att bli matchad och kunna dra nytta av drafting osv.

Jag drar Philip till mig och pekar mot den lilla stranden på Mörtö-klobb, sikta på skylten gapar jag mot philip som tar tätten. Det blåser nu kraftig från höger. Det är rätt kallt faktiskt.

Planen enligt Philip var att vi nedgång Mörtö-Klobb skulle vi ta rejält med höjd då vinden skulle komma snet bakifrån. Vi hittar ned till vattnet på klipporna. Jag känner mig väl förberedd och är förväntansfull inför detta eldprov. För grissimningen är alltid ett test med dessa vågor skulle det bli extra avvgörande ifall vi som lag har gjort vår läxa rätt eller inte. Jag som blev otroligt peppad i maj då vi sågs första gången. Har verkligen denna säsong nöt massa OW-sim. Känslan att för tävla på VM med en lagkamrat som simmar ännu bättre än mig har varit en dröm länge. Vi står där nu på kanten av mörtö-klobb och kikar över mot kvinnholmen. Jag som hade turen att segla förbi och reka denna passage under midsommarhelgen, har planen klar att så fort vi når andra sidan kommer jag ta tätten och trycka på. Jag propsar på att börja dra som vi flera tidigare simningar under dagen.

Dessa 1400 m kan lätt bli längre. Jag hoppar i och Philip är med på noterna. Jag vevar på i vågorna och märker att det är strömt och att vågorna är större på alla sätt. Men året dräkt på mig från Head. Är ju super just i simmomentet. Har nog aldrig testa en dräkt som känns så trygg på simsträckorna. Jag simmar först och vi har bestämt att jag skall ta ca första 300 m för att sedan få flyta med en bit. Jag trycker på och det går hyfsat, känner att krafterna är inte det starkaste och vågorna sköljer in som stora långtradare från höger. Det är kul och jag är laddad för denna del. Vi är ju simstarka efter allt nötande. Jag blir rätt trött lite väl fort men nöter på och vinkar fram Philip efter ett tag. Vi är en bit ut från mörtö-klobb och håller bra kurs mot vinden som är kraftig. Snart ser jag en vattenskoter som snurrar runt i vågorna och tittar till oss. Jag går in ett fiskmode och känner mig lugn. Philip bombar på och stannar till för att kolla läget efter ca halva siminngen. Jag meddelar att jag kan ta ett pass när som. Men Philip vill forsätta och det är okej, men jag börjar känna kylan komma krypande i det 12 gradiga vattnet.

Philip håller bra pace och vi siktar på att lobba i igen så vi får vinden i ryggen sista 3-400 metrerna. Jag känner att det börjar nästa bli väl kallt, jag behöver nog gå upp och dra. Men lagkapten Philip har oxå sett fram emot denna simsträcka så visst skall han få trycka på det han har för att vi skall komma fram så fort det går. När det är ca tre hundra meter kvar vinkar Philip fram mig och jag tar kommandot. Är ju inte direkt tok pigg då kylan gör musklerarna lite stela och inte direkt 100% vid swimrun sim. Men jag har bra koll på klipporna nu och jag uppskattar Philip insatts som var lång riktigt lång tror han drog minst 700 m.  Jag nöter på och linan känns bra bakåt, något jag inte hade förra året då jag och Jens slet på denna sträcka.

Vinden och vågorna gör det inte lätt att ta sig upp på klipporna men vi är där, jag ser Jonas Colting och Jesper Mars framför oss och de verkar svajiga. Jag är kall men taggad och hyfsat fräsch. Mkt tack vare att Philip krigade på mkt på denna simsträcka. Vi klipper i och en twix och går upp för berget på kvinnholmen. Philip börjar dock gnälla över att en knät krånglar, jag ser lite panik i ögonvitorna. Jag tar det lungt då vi vinglar ner mot en kort simning över till Mörtö-Bunsö. Oki vi tar det lungt och går lite extra säger jag. Han kämpar på och nu är jag på hemma plan. Vi kopplar in linan för nu är min spurt planerad, men först måste vi ta oss upp genom klippskrevorna på mörtö-bunsö. Jag sneglar mot viken där vi låg med segelbåten. Inte en båt i sikte. Jag är så pigg nu och taggad. Har verkligen piggnat till efter kortsimmet över till ön. Banan är verkligen magiskt på sina olika sätt. Vi trixar oss upp upp. Jag har fått två växlar extra nu. Och inser hur mkt det spelar in att man tränar på tävlingsbanan. Whow.

Vi når traktorstigen efter lite knöl i terrängen. Vi har nu linan inkopplad. Philip krigar på och jag ökar tempot, bara två kilometer gastar jag till Philip. Han biter ihop, men får ge sig efter några hundra meter. Oki vi går en bit uppför går jag med på. Alltså på ett lopp som Ö till Ö svänger energin upp och ner i laget, när jag har en topp har inte Philip och vice versa.

to be contiune……

to be continue…

Om Swimrunner

Runner, swimmer, yogi, writer, editior, driver, teacher and foremost SWIMRUNNER.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: