RSS Flöde

Intervju: Jonas Andersson

Postat den

Nu är det dags för del tre i min serie av inspiratörer inom sporten. Välmeriterade Växjöbon Jonas Andersson har en diger meritlista och härlig inställning till tävlande. Jag har känt honom sedan 2010 då jag träffade honom i samband med Ö till Ö. Vi har hållit kontakten sedan dess, så när denna idé dök upp var jag bara tvungen att tala med honom. Här följer intervjun som gjordes i december via en mailväxling. Håll till godo och kommentera gärna.

9663148401_a8feee7197_b

Berätta om hur du kom i kontakt med denna sport?
– Det var en gammal vän som berättade om loppet och att det borde passa mig rätt bra. Mycket simning, lagom mycket löpning samt lite cykel för 2009 cyklade man på Ornö. Hade nog inte tagit mig i mål ifall det varit löpning istället var rätt dåligt tränad då.

Vad har du för träningsbakgrund?
– Jag kommer från bassängen som var mitt liv i 8 år ungefär på både gott och ont. Man får ju väldigt bra kondition av simning men benhinnorna mina blev helt förstörda när jag skulle börja löpträna. Sedan 3 år tillbaka har jag haft möjlighet bedriva en bra löpträning.

I somras tävlade du i Norge på premiären av Rockman, hur var det?
– Hur det var….värsta jag har gjort i hela mitt liv. Jag länkar min RR om någon vill läsa den.
http://www.funbeat.se/training/show.aspx?TrainingID=37552027

Du har i flera år tävlat i Team Seglarhotellet finns ni fortfarande?
– Hoppas kunna köra med Staffan 2015 men han har ju övergått till Team Peak Performances multisportlag. Vi får se vad som händer eller så hittar jag en ny kille/tjej att köra med. Vet ni någon som vill köra kan ni ju tipsa om mig. Vill gärna gå under 9 h med någon kille naturligtvis beroende på väder etc. Målet tillsammans med en tjej är att vinna mixklassen.

Ö TILL Ö 2013, FOTO: NADJA.ODENHAGE.SE

Med det laget har ni flertalet fina resultat på Ö till Ö, vad minns du mest?
– Förmodligen de året när någon hade förstört banan på Ornö 2010 tror jag det var. Vi var nog 6 lag som inte hade en aning om vart vi skulle, måste sett rätt roligt ut när 12 personer i gummikläder cirkulerar och lätt förvirrade. Dock var ett lag från militären och de navigerade oss till rätt stig genom att bemästra kompassen. OBS skall någon köra är egentligen enda kravet att man kan navigera för jag har NOLL koll på sådant!

Vad är du mest stolt över?
– Naturligtvis vår laginsats som vi haft varje år. Men rent personligt är det 2010 när vi körde tillsammans för första gången och jag hade haft problem med benhinnorna hela året. Från Januari till September körde jag 3 triathlon med totalt 2 mils löpning och det var den löpningen jag gjorde innan starten i Sandhamn! Kunde ju inte säga detta till Staffan men det gick ju bra ändå tror vi kom trettonde då.

Du verkar ha en gedigen simbakgrund, vilka tips skulle du ge till motionären som vill bli bättre?
– Skynda sakta. Inte bry sig om hur de andra tränar utan träna hellre ofta och korta pass istället för få och långa pass. Uppsök gärna en träningsgrupp för att hitta likvärdiga atleter samt att man får enormt mycket hjälp. Kom ihåg det är inte den dyra dräkten som avgör hur fort du simmar… Personligen har jag svårt att motivera ett köp för 5000-7000 kr! Tränar fortfarande swimrun i en Orca S2 från 2007.

9664372070_d7b64f6630_b

Paddlar eller inte?
– Har man bra teknik och kan simma bra så är paddlar kanon. Jag tycker att alltför många tar på sig för stora paddlar lite väl tidigt. Lära sig simma utan är första steget. Fick ett bra tips av Jonas Colting när jag joinade honom på ett pass, simma med en snodd runt benen samt paddlar det blev sjukt jobbigt. För mig blir detta nästa steg att bemästra.

Vad händer 2015?
– Har anmält mig till Rockman tillsammans med Rasmus Engstrand. Hoppas verkligen kunna köra Ö till Ö med någon! Rätt säker att det blir någon Aquathlon också. Brukar inte planera så mycket utan tar sommaren som den kommer brukar inte köra så många tävlingar om året. Hellre 100% i kroppen än 99% när ö till ö eller rockman startar. Har en bana i Växjö som tar 5 h eller 7 h ca den ger mig kvalitet samt kvantitet inför mina huvudtävlingar! Lär säkert bli Tylösand Aquathlon för där gjorde jag bort mig totalt förra året så 2015 vill jag göra mig själv rättvis!

Meritlista:

2014 Rockman: Team Structor Mark 10:17 (Guld)

2013 Ö till Ö: Team Seglarhotellet Sandhamn 9:21 (5 plats)

Utö swimrun: Team Seglarhotellet Sandhamn 3:33 (Guld)

2012 Ö till Ö:  Team Seglarhotellet Sandhamn 10:19  (5 plats)

2011 Ö till Ö: Lag Sandhamn 10:52 (8 plats)

2010 Ö till Ö: Lag Seglarhotellet Sandhamn 11:27 (13 plats)

 
Text: Daniel Becker
Foto: Jakob Edholm
Nadja Odenhage
 

Annonser

Om Swimrunner

Runner, swimmer, yogi, writer, editior, driver, VD, and a lot more.

»

 1. Växjö Simhall All Star

  Skön kille det där

  Svara
 2. Reblogga detta på SwimRykno och kommenterade:
  For my Swedish speaking friends.

  This is an interview with a teammate of mine about his SwimRun experiences.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: