RSS Flöde

Ö till Ö 2014: del två

DSC_0354

…. på Munkö där var vi och jag hade vurpat så brutalt som jag aldrig har gjort tidigare. Näsan, foten och handleden ömade rejält. Såg nästan blå änglar en kort sekund. Vi trasslade oss ner mot stenstranden och jag blev tyst, fokuserad och lite rädd. Var det rätt skoval denna måndag i skärgården? Jag hade under sommaren nöt på massa pass i mina Asics Tarther, testat den i skog och mark och de kändes bättre än X-talion. Allt blir en kompromiss på detta VM-lopp då nästan 40 km är lätt sprunget på grus och stig. Med resten är tekniskt och då menar jag riktigt snårigt stundtals. Men det är oxå det som är en av den stora behållningen av detta magiska och beroende framkallande tävling.

Nåväl jag hade dagen innan läst en intervju med Björn Englund på cashewtuggarnas-sida, och det gav lite vatten på min kvarn att växel dra loppet igenom är en klok idé. Jens som hade lätt för att frysa på simningarna instämde att vi borde dela på dragjobbet på nästa kilometersim till Käckskär. Jag halkade runt och och tappade några meter där på standkanten på stenarna och foten protesterade. Jag ville för gudskull inte att äventyret skulle sluta nu.

Jens tog täten och lovade att växla över efter en stund. Det var kallt och jag gillade att med hög frekvens nöta på, rätt fort kom en båt upp på högersidan och följde ett lag. Vattnet osade diesel, och jag tuggade på. Kändes kanon och få kyla ner både handleden och vänsterfoten.

15116434711_6b30b5b432_b

Efter en stund vinkade Jens fram mig och jag tog över rodret. Jag gillade läget och försökte tänka positivt, plötsligt dök ett snabbsimmande lag upp och höll kursen mot höger något som jag tyckte verkade märkligt. Men men jag gillade tätpositionen och tuggade frisk på. Jag såg flaggan och stroben, hade hyfsat fart om än några andra lag hade högre tempo i vattnet. Båten som följde laget började bli irriterande på högerkanten, då vi närmare oss land.

Det var tydligen Jojje och Petter´s filmteam som var ute och bevakade. Vi kravlade oss upp på Käckskär och jag haltade fram och fick fart på foten. Puh, efter en del kuperad löpning skulle vi ta oss ner från en klippa, massa folk från publikbåten gillade vår uppsyn men jag var tokfokuserad på en snabbväxling.

Vinkade glatt och plums i mot Nämdö. Jens krigade på i vattnet och drog på denna simning. Lite mer skvimp i denna sim men väl allt funkade. Jag höll ihop och tror att lite mera kyla skulle vara gött mot foten. Innan vi tog oss upp på Nämdö, mötte en äldre man upp med vit träskor. Något som jag kommenterade, skönt att fokusera på något annat några sekunder.

Jag var lite frusen men nyfiken på hur foten skulle fungera på denna 8,3 km löpning, dundrade förbi ett filmteam med Cashewtuggarn med mikrofonen i högsta hugg. Jag frågade efter rättvisklocka och fick 09:30 som svar. Whow. Redan på Nämdö! I denna stund kändes det kanon att ha en rescueswimmer som lagkamrat. Han om någon har ju koll på hur kroppar fungerar eller inte. Jag påvisade att i de tekniska partierna i synnerhet då det går nedför, smärtar det som mest och där skulle vi få hålla igen en aning.

DSC_0077

Efter en stunds löpning var jag fortfarande lite frusen och skippade att cabba ner. Nya Camaro Speedskin dräkten funkade kanon att springa i, lätt och smidig. Men att skippa underställströja var kanske ett misstag då jag i detta skede märkte att vattnet var riktigt kallt, hade dock varit klok nog och inte kapat armarna så mkt.

Vi kikade på klockan och låg enligt tidtabell för SUB 11, väl nere vid Nämndökrog skulle vi kunna kika hur de framförvarande lagen låg till då banan, gör att några hundra meter blir det dubbelfiligt med mötande lag. Några riktigt starka lag låg enligt mina tankar ca 10 min före oss och jag hade rätt bra koll på deras kapacitet. Kroppen jobbade på och jag började bli varm äntligen. Snabbt in i kontrollen och fylla på och snick-snacka lite med koken. Alltid kul att dyka ner till denna oas. Vi joggade ut från kontrollen och jag vinkade och hälsade på lite folk. Kände inte igen så många men kul med lite publikrespons.

Pierre Lindsted hade tagit båten ut och peppade, jag kände inte igen honom men jag gastade lite hit och dit. Vi hade team grodmannen.se framför oss och koll på dem. En bra måttstock på vår framfart. Jag tryckte in lite extra gel och önskade få en tablett med magnesium alt salt. Men kom inte åt dem.

Nu väntade massa sim och en kylslagen del av banan. Vi laddade för kampen i vattnet. Kändes som jag hade kontroll på läget med handleden och foten trots att foten inte funkade så bra i terrängen. Nere vid Nämdö syd springer vi ikapp Jesper Cedermark som jag tävlade med 2012. En kompetent multisportare med bra kapacitet, vi malde på en kortsim över till Mörtö. När vi väl försökte ta oss upp gormade den karismatiska Jonas Colting ”VA FAN ÄR DETTA FÖR SKITSKOR” han stod och slirade på klipporna upp på ön, mannen är ju sponsrad av Inov-8, går det rykten om….

Så kanske hade jag valt min Asics med omsorg och nog hade de inte så bra fäste just vid detta tillfälle, men det är då man tar hjälp inom laget. Jens sträckte ut en hand och vips var i skogen. Jag vill för gudskull inte hamna bakom TEAM Hästen – Sleep to preform i skogen. För där gick det allt annat fort. Men Colting har ju en fin segerrad i Ö till Ö och skall inte underskattas. Tänk dig själv att simma Stockholm-Göteborg. Galet imponerande.

Men denna dag var inte hans terrängbenen framme för att leverera. Jag hade upplyst Jens om kontrollen på Mörtö som skulle bjuda på varmdryck. Efter stund hördes det lite musik i skogen och vi närmades oss ett av mina favoritställen på banan. Denna dam är för grym. Ett liveband och massa dryck och annat fanns tillhands. Jag lyckades svänga i mig två muggar buljong och fylla våtdräkten med gel och annat. Nu laddade vi för att höja värmen rejält, då grissimningen stod på glänt…..

Foto: Nadja OdenhageJakob Edholm

…fortsättning följer.

Annonser

Om Swimrunner

Runner, swimmer, yogi, writer, editior, driver, VD, and a lot more.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: